POIM – Asistență Tehnică
Despre POIM
Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României identificate în Acordul de Parteneriat 2014-2020 și în acord cu Cadrul Strategic Comun și Documentul de Poziție al serviciilor Comisiei Europene.
Strategia POIM este orientată spre obiectivele Strategiei Europa 2020, în corelare cu Programul Național pentru Reformă și cu Recomandările Specifice de Țară, concentrându-se asupra creșterii durabile prin promovarea unei economii bazate pe consum redus de carbon prin măsuri de eficiență energetică și promovare a energiei verzi, precum și prin promovarea unor moduri de transport prietenoase cu mediul și o utilizare mai eficientă a resurselor.
Prioritățile de finanțare stabilite prin POIM contribuie la realizarea obiectivului general al Acordului de Parteneriat prin abordarea directă a două dintre cele cinci provocări de dezvoltare identificate la nivel național: Infrastructura și Resursele.
POIM finanțează activități din patru sectoare: infrastructura de transport, protecția mediului, managementul riscurilor și adaptarea la schimbările climatice, energie și eficiență energetică, contribuind la Strategia Uniunii pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii.
În vederea atingerii obiectivelor propuse, în cadrul POIM au fost stabilite 8 Axe Prioritare.
Sectorul de apă este finanțat de Axa prioritară 3.2 – Creşterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației.
Beneficiari sunt Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară prin Operatorii Regionali (OR) de Apă.
Acțiunile propuse vor contribui la atingerea rezultatului propus prin continuarea strategiei investiționale integrate prin intermediul operatorilor regionali, strategie demarată prin programele SAMTID și ISPA și consolidată prin POS Mediu 2007-2013.
Acțiunile integrate vor asigura finanțarea investițiilor care contribuie direct la obiectivele Directivelor Europene, prin extinderea ariei de operare a companiilor regionale de apă spre aglomerările între 2.000 și 10.000 l.e., promovând totodată principiul solidarității de susținere a localităților cu un nivel de suportabilitate scazută prin politica tarifară.
Scurtă descriere a proiectului
Compania de Apă Buzău a obținut o primă finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) în data de 03.02.2017, când Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Compania de Apă S.A. Buzău și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Buzău 2008” au semnat contractul de finanțare pentru proiectul “Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Buzău, în perioada 2014-2020”, Cod SMIS 102541, proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune.
- Valoare Proiect: 11.891.770 lei, din care 8.423.337 lei reprezintă contribuția Uniunii Europene din Fondul de Coeziune.
- Surse de finanțare:
85% – fonduri alocate de Uniunea Europeană
14% – fonduri de la Bugetul de Stat
1% – contribuția autorităților locale
- Perioada de implementare a Proiectului: până la 31.12.2023
Conform contractului de servicii pentru care s-a obținut finanțarea, încheiat în data de 27.05.2016, Asocierea ROMAIR CONSULTING S.R.L. – SEARCH CORPORATION S.R.L. – CONSULGAL CONSULTORES DE ENGENHARIA E GESTAO S.A. reprezentată de liderul asocierii ROMAIR CONSULTING S.R.L. are ca principal obiectiv elaborarea documentațiilor necesare pentru accesarea fondurilor europene în vederea finanțării Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Buzău, în perioada 2014-2020.
Asocierea ROMAIR CONSULTING S.R.L. – SEARCH CORPORATION S.R.L. – CONSULGAL CONSULTORES DE ENGENHARIA E GESTAO S.A. a elaborat Aplicația de finanțare (inclusiv Studiul de fezabilitate) pentru care s-a obținut aprobarea Comisiei Europene și a autorităților române.
Etapa I, finanțată prin POIM 2014-2020, a fost finalizată la 31.12.2023 și a beneficiat de o finanțare în valoare de 10.805.183,82 lei, din care contribuția Uniunii Europene a fost de 7.717.988,44 lei.
În noua etapă de investiții, Compania de Apă va continua procesul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare, pentru a asigura accesul la servicii de alimentare cu apă şi de canalizare, conforme cu normele europene privind calitatea acestor servicii.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Proiect cofinantat din Fondul de Coeziune.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.