POS Mediu 2007 – 2013
Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, Compania de Apă S.A. Buzău și-a îndreptat atenția către obținerea de noi fonduri nerambursabile prin Programul Operațional Sectorial Mediu (POS Mediu), documentul care stabilea strategia de alocare a fondurilor europene pentru sectorul de Mediu, în România, în perioada 2007-2013.
Programul a fost elaborat de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, în calitate de Autoritate de Management pentru POS Mediu (AM POS Mediu) și continuat apoi de Ministerul Fondurilor Europene.
Perioada de aplicare a programului a fost 2007-2013, dar obiectivele sale au urmărit nevoile de dezvoltare ale României și după anul 2013, prin realizarea de investiții care să pună bazele dezvoltării durabile în infrastructura de mediu. În acest fel s-au creat premisele următoarei etape investiționale – Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.
Programul POS Mediu în județul Buzău
Programul de investiții cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Sectorial de Mediu (POS Mediu) 2007-2013, Axa Prioritară 1, s-a concretizat la Buzău prin două proiecte, în valoare totală de peste 85 de milioane de euro.
- Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Buzău
Început în anul 2011, proiectul a avut o valoare finală de 341.661.747 lei, fără TVA , din care 77,25 % – contribuția Uniunii Europene, 11,81% – contribuție de la Bugetului de stat, 1,81% – contribuția autorităților locale și 9,13% – contribuția Companiei de Apă S.A. Buzău.
Proiectul s-a desfășurat în cinci mari aglomerări din județ: Buzău, Rm. Sărat, Pogoanele, Pătârlagele și Nehoiu și a fost structurat pe mai multe contracte de servicii și lucrări.
- Extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă în județul Buzău
În luna ianuarie 2015, Compania de Apă a semnat un nou contract de finanțare pentru proiectul “Extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă în județul Buzău” cu o durată de implementare de 12 luni. Prin acest proiect au fost realizate investiții în tratarea și distribuirea apei potabile în municipiul Buzău și în localitățile Spătaru, Săpoca, Vernești, Nișcov, Mierea, Cârlomănești, Cândești și Săsenii Vechi.
Valoarea acestui proiect a fost de 99.481.678 lei, fără TVA, din care: 90,94% – finanțare nerambursabilă, din Fondul de Coeziune și din bugetul de stat. Diferența reprezintă contribuție de la bugetul local (0,92%) și contribuția Operatorului Regional, din credit BERD (8,14%).
Investițiile finanțate prin POS Mediu au fost materializate prin intermediul gestiunii Unității de Implementare a Proiectului (UIP) din cadrul Companiei de Apă Buzău.
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Proiect cofinantat din Fondul de Coeziune.
Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.