Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății și cei ai UNICEF avertizează: miliarde de oameni nu vor avea acces la apă potabilă pentru uz casnic şi la servicii de salubritate şi igienă sigure la nivel mondial în 2030 dacă ritmul progreselor operatorilor de profil nu va fi de 4 ori mai mare decât cel actual. Ceea ce înseamnă că majoritatea operatorilor regionali și locali vor trebui să facă față tuturor provocărilor viitoare, mai ales perioadelor de secetă din vară, dacă lunile toride vor fi precum cele din ultimii ani. Investiție în domeniul apei și apa de calitate în sine sunt un motor al succesului în dezvoltarea regională, socială și nu numai, motiv pentru care trebuie să protejam sursele de apă naturală, la tot pasul!
În acest context, pentru operatorul regional Compania de Apă S.A. Buzău explică managerul Departamentului de Laboratoare, Alina Popescu, ce înseamnă apa sigură pentru buzoieni, ce apă naturală ne oferă arealul geografic al Buzăului și de ce, până la urmă, apa potabilă este alimentul care este supus celui mai strict control.
Care ar putea fi definiția pe scurt a apei potabile, din punctul nostru de vedere, ca operator regional al județului Buzău?
A.P.: Simplu. Și pentru noi, ca și pentru ceilalți operatori de anvergura noastră definiția se regăsește în Directiva europeană 2184 / 2020 privind calitatea apei destinate consumului uman. Mai exact precizăm că apa potabilă trebuie să fie sanogenă și curată și să îndeplinească următoarele condiții: să nu conțină microorganisme, paraziți și orice alte substanțe care, prin numărul sau concentrația lor, constituie un pericol potențial pentru sănătatea umană. Pentru a se asigura de toate aceste condiții operatorii de apă efectuează monitorizarea operațională a calității apei furnizate și finanțează monitorizarea de audit realizată de laboratoarele DSP din subordinea Ministerului Sănătății.
Ce înseamnă mai exact monitorizarea calității apei și cum se prelevă probele de apă?
A.P: Monitorizarea în sine este un proces laborios, însă aș sublinia la această întrebare mai degrabă unul dintre obiectivele monitorizǎrii prevăzute de legislația aplicabilă și anume acela de a evalua calitatea apei furnizate din stațiile de tratare şi calitatea apei la robinetul consumatorului. Compania de Apă Buzău monitorizează apa pe tot fluxul, de la sursă până la consumator, prin laboratorul propriu acreditat RENAR și totodată înregistrat la Ministerul Sănătății, ca o cerință obligatorie a legislației.
În ambele situaţii, atât pentru a analiza calitatea apei la ieșirea din stația de tratare cât și la robinetul consumatorilor, trebuie prelevate probe. Având în vedere că procedura de prelevare este primul pas al analizei şi cǎ orice greșeli care ar putea fi făcute la prelevarea probei ar putea cauza o eroare în datele finale, indiferent de calificarea analistului din laborator și de calitatea superioară a echipamentelor utilizate, este necesar să se considere prelevarea probelor ca fiind una dintre cele mai importante etape din analiza microbiologicǎ a apei destinate consumului uman.
Prelevarea probelor de apă potabilă, transportul acestora şi determinările efectuate în laboratoare se realizează respectând cerințele standardelor naționale / internaționale de metodă, asigurând astfel furnizarea de rezultate valide din punct de vedere tehnic.
Personalul nostru din laborator, specializat în prelevarea probelor de apă își desfășoară activitatea după un program stabilit în funcție de cerințele impuse de legislație referitor la numărul de probe ce trebuie analizate din punctele de prelevare relevante din aria de operare și de capabilitatea laboratorului de a le analiza zilnic. Rezultatele monitorizării operaționale sunt puse la dispoziția consumatorului pe site-ul CAB sau pot fi primite pe alte căi de comunicare, în urma unei solicitări.
Ce investiții/schimbări s-au făcut la nivelul Departamentului pe care îl manageriați în anul 2024 pentru beneficiul utilizatorului?
A.P.: Având în vedere recentele schimbări în zona de reglementare în domeniul calității apei potabile aduse de Directiva Europeană 2184 / 2020, implementată în legislația românească prin Ordonanța nr. 7 și normele de supraveghere, monitorizare şi inspecţie sanitară a calităţii apei potabile din 2023, operatorii de servicii de apă sunt nevoiți să investească continuu, inclusiv în zona de monitorizare prin laboratoare care trebuie dotate cu echipamente de ultimă generație, menite să facă față exigențelor crescute în ceea ce privește analizele aferente calității apei furnizate pentru consum uman.
Prin urmare, la acest capitol de investiții, Departamentul Laboratoare al Companiei de Apă are în curs de realizare un nou laborator, în care vom analiza pe lângă parametrii “obișnuiți” și o parte din cei nou introduși de legislația despre care vorbeam, tocmai pentru a respecta dreptul la apă potabilă care este un drept universal, consfințit prin Rezoluția Adunării Generale a ONU din 2010.
Odată cu modernizările pe fonduri europene a infrastructurii rețelelor de apă și canalizare din Municipiu și din sectoare, calitatea apei transportate nu ar mai trebui să fie la categoria reclamațiilor, însă tipologia utilizatorului nemulțumit există în orice domeniu. Care ar fi motivația supremă ca buzoienii să bea apa direct de la robinet și să evite pe cât posibil apa îmbuteliată?
A.P.: Revenim din nou la semnalele date de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și punctez că bolile asociate cu contaminarea apei potabile constituie o povară majoră pentru sănătatea umană, iar orice intervenție pentru îmbunătățirea calității apei de băut oferă beneficii semnificative sănătății.
Apa îmbuteliată este, în momentul de față, cea mai vândută băutură non-alcoolică. Cu toate acestea, apa îmbuteliată costă de 500-1000 de ori mai mult decât apa de la robinet. În plus, plasticul utilizat pentru fabricarea sticlelor de apă plată sau minerală conține bisfenol A (BPA). Mulți oameni nu sunt conștienți de acțiunea nocivă a acestui compus supertoxic- Bisfenol A.
Bisfenolul A este un perturbator al sistemului endocrin care interferează cu hormonii din corpul nostru. Este totodată un perturbator al metabolismului, al proceselor și funcțiilor țesuturilor. O cantitate foarte mare de BPA în sânge poate cauza creșterea riscului de apariție a diferitelor forme de cancer, a infarctului, poate contribui la degradarea structurii creierului și la apariția obezității.
Prin urmare, îndemn să alegeți să consumați apă potabila de la robinet în detrimentul achiziționării apei îmbuteliate. Acest lucru nu numai că vă va asigura consumul unei ape mai sănătoase, fără urme de bisfenol A, ci vă va ajuta să faceți și economie în bugetul familiei! Investiți în sănătate, consumați apă potabilă!
Cât de mult ajută zona geografică a Buzăului activitatea din laboratoarele Companiei de Apă? Mai exact, ce conține apa din subteranul arealului buzoian și de la suprafață și ce se elimină prin tratare, ca să fie potabilă?
A.P.: Avem provocări în ceea ce privește ”ajutorul” pe care ni-l oferă zona geografică a Buzăului. Compania de Apă Buzău potabilizează apa în cea mai mare parte a ariei de operare din surse de adâncime, ceea ce conferă apei un conținut constant de minerale, un gust plăcut și o temperatură foarte apropiată de aceea de consum.
Cu toate acestea, în funcție de adâncimea de la care este extrasă sau straturile geologice pe care le traversează prin sol, apa de adâncime poate prezenta încărcări mai mari ai unor parametri, de obicei fier și mangan, pentru care stațiile de tratare au în componența lor instalații necesare reducerii concentrațiilor acestora.
În localitatea Padina, de exemplu, am avut foraje care aduceau o concentrație crescută a borului față de limita admisă de Ordonanța nr. 7 /2023, motiv pentru care am fost nevoiți să identificăm terenuri disponibile (domeniu public) în zona limitrofă și să realizam alte foraje în care apa să prezinte concentrații mici, care să permită astfel, în urma tratării, furnizarea apei în limitele potabilității.
Există în aria de operare zone în care apa din sursele existente are un conținut crescut de cloruri, iar reducerea concentrațiilor acestora necesită echipamente foarte costisitoare asociate cu consumuri mari de energie, de apă, însă furnizarea apei potabile consumatorilor noștri este prioritate, așa încât compania a investit în astfel de echipamente în mai multe zone în care operează.
În ceea ce privește apa de suprafață ca sursă de apă potabilizabilă, există alte provocări, care nu țin neapărat de intervenția omului, și aici mă refer la climă, la schimbările majore pe care le traversăm din punct de vedere al secetei cu care ne confruntăm, dar și la poluarea cu deșeuri pe care oamenii o produc într-un mod mai mult sau mai puțin conștient, dar care din păcate devine tot mai prezentă. Fiecare dintre noi care considerăm că putem arunca un deșeu, de orice fel ar fi acesta, cu gândul ca apa îl va “dilua sau spăla” într-un râu, ar trebui să conștientizăm că în aval, acel râu ar putea fi o sursă de apă potabilă pentru semenii noștri!
Sistemele de canalizare sunt proiectate pentru a colecta și gestiona apele uzate menajere, însă nepăsarea îmbinată cu un comportament necorespunzător privind rolul acestora, ajung să le transforme în depozite de deșeuri. Ne vedem puși în situația de a semnala constant lipsa unei înțelegeri clare a implicațiilor acestui comportament. Trebuie să privim alegerile noastre prin prisma […]
Discutăm, în rândurile ce urmează, cu Managerul Departamentului Tehnic – Răzvan Isopencu, un om cu principii stabile și valori bine definite, ce descrie domeniul în care activează – Tehnic – ca fiind „parte din coloana vertebrală a unui Operator regional”. Nu se ferește de provocări sau riscuri, acesta consideră că, prin autoperfecționare continuă și disciplină, […]
Nu este un secret că apa se strecoară oriunde, deci nici surprinzător nu este faptul că are câteva roluri interesante jucate chiar la Hollywood. Iar apa este un actor plin de surprize, care s-a contopit cu oamenii și stările în cele mai intense și emoționante scene. Ce ne-a impresionat pe noi atunci când apa a […]
De ce tariful apei nu este același în toată România?
Serviciul de alimentare cu apă este un serviciu local. În fiecare localitate, factorii precum: calitatea surselor de apă utilizate, tratamentele necesare de potabilizare, relieful, numărul de locuitori influențează tariful apei.
În județul Buzău, tariful apei este unic pentru toți utilizatorii, fiind reglementat de ANRSC.
Deutsche Online-Casinos bieten eine Vielzahl von Glücksspieloptionen für Spieler. Diese Plattformen zeichnen sich durch ihre Zuverlässigkeit, Sicherheit und ein breites Spektrum an Spielen aus. Von traditionellen Tischspielen wie Roulette und Blackjack bis hin zu modernen Spielautomaten und Live-Dealer-Spielen finden Spieler eine abwechslungsreiche Auswahl.
Das beste deutsches online casino zeichnen sich auch durch großzügige Bonusangebote aus, darunter Willkommensboni, Freispiele und Treueprogramme. Spieler können sich auf eine sichere Spielumgebung verlassen, da diese Casinos von den relevanten Behörden reguliert und lizenziert sind.
Zahlungsmöglichkeiten in deutschen Online-Casinos sind vielfältig und umfassen Optionen wie Kreditkarten, E-Wallets und Banküberweisungen. Die meisten Casinos bieten auch mobile Plattformen an, sodass Spieler ihre Lieblingsspiele bequem von unterwegs aus genießen können.
Deutsche Online-Casinos sind bestrebt, erstklassige Unterhaltung und erstklassigen Service zu bieten. Spieler können eine Mischung aus Tradition und Innovation erleben, während sie ihre Glücksspielerfahrung in diesen Online-Casinos genießen.
La realizarea unor branșamente de apă noi, costul contorului revine operatorului, inclusiv toate costurile de înlocuire vor reveni Companiei de Apă S.A. Buzău.
În situația în care contorul este deteriorat din cauze ce țin de utilizator (deteriorare, furt, îngheț, intervenții neautorizate etc.) costul înlocuirii îi revine utilizatorului.
Orice intervenție neautorizată va fi tratată conform prevederilor Regulamentului Serviciului de Alimentare cu Apă și de Canalizare al Companiei.
Facturarea serviciului de canalizare a apei pluviale prestat de către Compania de Apă S.A. Buzău se realizează în conformitate cu Regulamentul Serviciului de Alimentare cu Apă și de Canalizare al Companiei.
Apa meteorică preluată de canalizare se stabilește în funcție de suprafețele deținute, construite și neconstruite, declarate de utilizatori și de cantitățile specifice de mai jos.
De ce apar diferențele de înregistrare între contorul de branșament și cantitatea totală de apă înregistrată de repartitoarele de costuri din apartamente?
După contorizarea la nivel de apartament, se constată uneori diferenţe între suma cantităţilor înregistrate de repartitoarele de costuri din apartamente şi cantităţile înregistrate de contorul de branşament.
Aceste diferenţe pot apărea din diferite cauze:
Diferenţe de clasă de precizie – contoarele de branşament au clasa de precizie superioară, diferită de repartitoarele de costuri din apartamente (excepție făcând contoarele montate în condominii de către CAB).
Pierderi de apă înainte de repartitoarele de costuri din apartament – în funcţie de locul de montare. Practica demonstrează că, prin cumulare, pierderile de apă pe instalaţiile interioare pot să fie semnificative, fără a fi înregistrate de repartitoarele de costuri din apartamente. Ele pot fi cauzate de avarii ale sistemului interior de distribuţie sau de instalaţii neetanşe.
Punctele de consum necontorizate în imobil. Sunt frecvente cazurile în care în imobil există puncte de consum necontorizate, precum: robinete în spălătorii, la ghenele de gunoi sau în subsolurile blocurilor. În cazul în care aceste robinete sunt folosite pentru umplerea butoaielor de murături, udat grădina din faţa blocului sau pur şi simplu curg în voie pentru că nu deranjează pe nimeni, reprezintă o mare sursă generatoare de consumuri.
Poziţia de montare a repartitoarelor de costuri din apartament – dacă nu se respectă cu stricteţe poziţia de montare (de regulă, orizontal) a repartitoarelor de costuri din apartament indicată de producător, acestea înregistrează greşit. Orice deviere, cât de mică, a poziţiei de montare, produce erori de înregistrare.
Necorelarea momentelor de citire – decalajul calendaristic dintre data citirii contorului de branşament şi data citirii repartitoarelor de costuri din apartament determină şi ele aceste diferenţe.Repartitoarele de costuri din apartament au rol orientativ de consum în interiorul imobilelor. Modul de repartizare a consumului/ cheltuielilor în interiorul imobilului este responsabilitatea exclusivă a Asociaţiei de Proprietari/locatari.