Pentru prevenirea poluării solului și a corpurilor de apă subterane, prin Directiva Uniunii Europene 2006/118/CE s-au stabilit măsuri concrete de conformare.
În acest sens, România a derulat Programul Operațional Sectorial de Mediu, Axa prioritară 1, prin care Compania de Apă S.A. Buzău a înființat sisteme noi de colectare și epurare a apelor uzate. Astfel, am realizat, cu titlu gratuit, racordurile la canalizare pentru toate imobilele inventariate la data demarării proiectului.
Legislația specifică din România a fost aliniată la normativele și directivele UE. Astfel, prin noile reglementări cuprinse în Legea 241/2006 a Serviciului de Alimentare cu Apă și de Canalizare care au intrat în vigoare începând cu 10 septembrie 2015, s-a interzis folosirea foselor septice și a puțurilor absorbante la evacuarea apelor uzate: art. 31 alin. 14 „Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligația de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înființate, dacă aceștia nu dețin stații de epurare avansată* care respectă condițiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural.”
Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se face de către personalul împuternicit al Gărzii Naționale de Mediu.
*prin stație de epurare avansată se înțelege acel sistem care, prin metode fizico-chimice și biologice speciale realizează, pe lângă scoaterea suspensiilor gravimetrice, și eliminarea tuturor substanțelor toxice dizolvate din apa uzată: amoniu, nitriți, nitrați, fosfați). Art. 39, alin 4 coroborat cu art. 40, alin 1 „Nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art.31 alin.14 constituie CONTRAVENȚIE și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei.